458 roedyrkere mangler at få deres penge

Styrelsen har besvær med at finde de sidste avlere, der skal have penge tilbage fra EU.

De seneste måneder har NaturErhvervstyrelsen og Nordic Sugar været på jagt efter knap 1300 roedyrkere, der uretmæssigt har fået opkrævet for stor produktionsafgift af EU. Det er de roedyrkere, som Nordic Sugar har manglet kontooplysninger på i deres kartoteker.

Nu er pengene blevet udbetalt til over halvdelen, men der står stadig 458 dyrkere på listen over dyrkere, der endnu ikke er fundet.

»Der er stadig mulighed for at få pengene udbetalt, så derfor opfordrer vi folk til at tjekke, om de står på listen,« siger fuldmægtig Henrik Lehmann Holm i en pressemeddelelse fra NaturErhvervstyrelsen.

Hele sagen har skabt røre blandt roedyrkere. Mange har end ikke opdaget, at de havde penge til gode. Det var kun offentliggjort på NaturErhvervstyrelsens hjemmeside. I første omgang var d. 15. oktober offentliggjort som frist, men siden oplyste NaturErhvervstyrelsen, at dyrkere også efterfølgende kunne henvende sig og få deres penge.

Eksempelvis Dansk Landbrug Sydhavsøerne har haft ringet runget til pensionerede landmænd og enker for at oplyse dem om, at de havde penge til gode - penge der kan være på hundredtusindvis af kroner.

Samtidig har det været omdiskuteret, hvem der har ansvaret for at få pengene betalt tilbage. Landmændene har indbetalt afgiften via sukkerfabrikken, så SKAT vurderede, at staten blot skulle tilbagebetale pengene til Nordic Sugar. Danske Sukkerroedyrkere mente dog, at staten burde have påtaget sig opgaven med at finde pengene. NaturErhvervstyrelsen har da også hjulpet med at finde landmændene, der ikke var i Nordic Sugars kartoteker.

Samtidig har NaturErhverv sendt kontooplysninger videre i sager, hvor der tvister om, hvem der har ret til pengene. LandbrugsAvisen skrev om en specifik sag, hvor et skilt par begge havde del i avlen på bedriften, men hvor eks-manden holdt pengene for sig selv. Andre sager er bedriftsfællesskaber, arvesager og lignende.

NaturErhvervstyrelsen oplyser:

»Såfremt man inden for de seneste uger har fremsendt en samtykkeerklæring og eventuelle supplerende oplysninger, er der altså kun tilbage at væbne sig med tålmodighed. Og hvis man endnu ikke har indsendt sine oplysninger, er det altså endnu ikke for sent.«

»Hvis dit navn fremgår af listen, skal du udfylde blanketten om samtykke og sende den til os. Vi vil herefter behandle dine oplysninger.«

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.